Rouw na scheiding

Iedereen krijgt in het leven vroeg of laat te maken met rouw. Rouw is een periode waarin je het gemis van iemand een plek moet geven. Dat gemis kan een permanent karakter hebben, bijvoorbeeld nadat iemand is overleden, maar kan ook een ander karakter hebben, bijvoorbeeld als sprake is van rouw na scheiding. In beide gevallen kan het rouwproces heel intens zijn. Zeker is dat zowel bij rouw na overlijden en rouw na scheiding je er nooit alleen voorstaat. Je kunt op verschillende manieren hulp krijgen. Welke hulp? Dat kun je lezen hier op Rouw.com.

Rouw na scheiding; het gemis van de ex partner en de kinderen

Rouw na overlijden is een fenomeen dat bij de meeste mensen wel bekend is. Plotseling is een geliefd persoon er niet meer. Vaak ontstaat dan een bepaalde woede, angst en een gevoel van machteloosheid. Nadat er een uitvaart plaatsgevonden heeft, begint vaak pas echt de periode van rouw Vlak na het overlijden van een dierbare word je geleefd en moet er teveel geregeld worden en dringt het verlies nog niet goed tot je door. Pas na het definitieve afscheid begint het rouwproces, een proces waarin je het definitieve gemis een plaats moet zien te geven.

Zoek hulp bij het rouwproces

Er bestaat daarnaast zoiets als rouw na scheiding. Stel je hebt heel lang een relatie en plots strandt die. Na het regelen van allerlei zaken kun je ook in een soort van rouwproces terecht komen. Hoe je het ook wendt of keert, je start aan een nieuwe fase in je leven en vaak mis je toch jouw (ex) partner en eventueel de kinderen. Of het nou gaat om rouw na overlijden of om rouw na scheiding, in beide gevallen kun je prima begeleid worden en hulp krijgen bij het verwerken van het verlies. Zo kun je in therapie gaan bijvoorbeeld en kun je verschillende boeken lezen over de wijze waarop je met rouw op kunt gaan. Uiteindelijk heeft deze hulp tot doel dat jij het gemis een plaatsje geeft en dat jij jouw eigen leven weer zo goed mogelijk oppakt. Niet zelden kunnen mensen die te maken hebben met rouw bijvoorbeeld maar moeilijk werken en vergeten ze zichzelf en verwaarlozen ze hun sociale leven. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Rouw.com kan je helpen bij het rouwproces

Rouw.com biedt hulp en geeft informatie over zaken als rouwtherapie, boeken over rouw, rouwboeketten en ook financiële zaken die aan de orde komen na de dood in de vorm van bijvoorbeeld een uitvaartverzekering of een overlijdensrisicoverzekering. Ook kun je op Rouw.com overlijdensberichten plaatsen en kun je andere mensen condoleren met een verlies. Dit kan ander mensen echt helpen bij het rouwproces.

Wat is eigenlijk precies een rouwproces?

Het rouwproces is een proces waarin je het (definitieve) gemis van een dierbare een plaats moet zien te geven. Het rouwproces is voor iedereen anders. De één pakt de draad van het leven snel weer op, iemand anders kan er meer moeite mee hebben of moet zelfs hulp zoeken bij de rouwverwerking.

Is er alleen rouw na overlijden?

Rouw na overlijden is de meest bekende vorm van rouw. Er bestaat echter ook zoiets als rouw na scheiding. Een relatie strandt en je gaat een nieuwe levensfase in. Dit kan gepaard gaan met rouw bijvoorbeeld over het gemis van de kinderen.

Sta je er alleen voor bij de rouwverwerking?

Nee, het rouwproces hoef je zeker niet alleen te doorstaan. Heb jij te maken met rouw, dan kun je bijvoorbeeld boeken lezen over rouw en kun je zelfs een rouwtherapeut inschakelen. In een periode van rouw sta je er dus zeker niet alleen voor.